HERMESensemble brengt Soirée Ars Musica in Wijnegem

Salvatore Sciarrino en Jean Delouvroy HERMESensemble is een Antwerps collectief voor hedendaagse muziek en kunst. Het repertoire en de uitvoeringspraktijk van de klassieke avant-garde vormen steeds het startpunt van de producties, maar het ensemble streeft er bewust naar artistieke grenzen te verleggen. Enerzijds zoekt het confrontaties op met oude muziek, pop- en wereldmuziek, anderzijds onderzoekt het synergieën met andere disciplines zoals (muziek)theater, beeldende kunsten, video, film en multimedia. Vele van de concerten worden door een expliciet visueel karakter gekenmerkt, zoals de projecten met historische pelicules. Vaak vinden ze plaats op bijzondere, passende locaties, zoals bijvoorbeeld de monumentale kunstwerken van Anish Kapoor of in een interessante industriële architectuur. Donderdag presenteert HERMESensemble in Het Kanaal in Wijnegem recent werk van Jean Delouvroy en iets oudere composities van Salvatore Sciarrino.

In 1988 werd Jean Delouvroy (1967) laureaat van de jazz-compositie-/arranging wedstrijd (Belgische Artistieke Promotie SABAM). Nadien werkte hij enige tijd als arrangeur voor de BRT radio, waar ook zijn interesse voor hedendaagse klassieke muziek aangewakkerd werd. De laatste jaren legt hij zich hoofdzakelijk toe op de samenwerking met andere kunstdisciplines.

Salvatore Sciarrino (1947) dacht er oorspronkelijk aan om zich in de richting van de plastische kunsten te ontwikkelen, maar vanaf 1959 voelde hij zich zodanig aangetrokken door de muziek, dat hij begon te experimenteren met compositie. Drie jaar later was zijn eerste werk uitgevoerd voor publiek, tijdens
de Nieuwe Muziek Week te Palermo. Als componist is Salvatore Sciarrino steeds zijn eigen weg gegaan. Hij heeft zich laten begeleiden door figuren als Franco Evangelisti, maar van een echt van een leraarschap is geen sprake. Hij werd wel beïnvloed door Luigi Nono, vooral wat het een obsessief streven naar vernieuwing en de economisering en uitpuring van de klank, die tegenover de zeer belangrijke stiltes geplaatst wordt, betreft. Verschillend van Nono is Sciarrino’s dialoog met alle mogelijke muziek uit het verleden en uit andere genres: hij demonstreert een brede encyclopedische muzikale kennis in bewerkingen en verwerkingen van muziek van de zestiende eeuw over Bach tot Amerikaanse volksliedjes.

Programma :

 • Anish Kapoor – “At The Edge of the World” – 22.30 u en 23.15 u
  Jean Delouvroy, Icarus’ Equilibrium (2008) –
  door : Geert Callaert, piano
 • Lohan – Boeddhakamer – 22.45 u en 23.30 u
  Salvatore Sciarrino, Appendice alla Perfezione (1986)
  Salvatore Sciarrino, L’orrizonte luminoso di Aton (1989)
  door : – Karin Defleyt, fluit & Gaetan La Mela, percussie
 • Studio – Video-installatie John Gerard – 23.00 u en 23.45 u
  Salvatore Sciarrino, Tre notturni brillanti – Di volo (1975)
  Salvatore Sciarrino, Ai limiti della notte (1979)
  door : Marc Tooten, altviool

Tijd en plaats van het gebeuren :

HERMESensemble : Soirée Ars Musica
Donderdag 26 maart 2009 om 22.30 u
Het Kanaal

Stokerijstraat 19
2110 Wijnegem

Meer info : www.hermesensemble.be

Extra :
Salvatore Sciarrino op brahms.ircam.fr en www.arsmusica.be (*)
Jean Delouvroy op www.muziekcentrum.be

Audio :
Sciarrino in De Nacht: Nieuwe muziek, Concertzender, 17 april 2007

Video :
Salvatore Sciarrino op www.youtube.com

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica viert twintigste verjaardag, 7/03/2009
Schaduwklanken : Salvatore Sciarrino en Wim Henderickx, 28/01/2009
Hypervirtuoos pianorecital van Geert Callaert, 16/10/2008
De Verbeelding van de Klank : hedendaagse kamermuziekparels, 12/09/2008
De schaduwklanken van Salvatore Sciarrino, 15/02/2008