Wim Henderickx en deFilharmonie verkennen het universum

Wim Henderickx Tejas (What does the sound of the universe look like). Zo heet het nieuwste werk van de Belgische componist Wim Henderickx. Als opdrachtgever van het werk staat deFilharmonie in voor de creatie op vrijdag 27 maart in deSingel. Chef-dirigent Jaap van Zweden koppelt Henderickx’ trip door het universum aan Stravinski’s meesterwerk Le sacre du printemps en trekt met dat programma ook naar het Concertgebouw in Brugge. 

Tejas is een poging om de klank van het universum te vatten”, zegt Henderickx over het zesde een voorlaatste deel van zijn Tantric Cycle. “Uiteraard heb ik opzoekingswerk gedaan naar de verschillende vibraties en pulsaties die in het heelal aanwezig zijn. Toch was het niet mijn bedoeling om die klanken naar het orkest te transponeren. Ik wil de klank van het universum vanuit een tantrische, niet-westerse hoek benaderen.”

deFilharmonie had Henderickx aanvankelijk gevraagd een symfonie te schrijven, maar dat is het duidelijk niet geworden. “Een symfonie is een klassiek, westers muziekgenre. Ik voelde dat ik eerst nog een door oosterse filosofieën geïnspireerd werk moest schrijven. Tejas bevat zeven delen, die naadloos in elkaar overlopen. Het begint met een gigantisch akkoord, een soort oerknal of oerklank, die de energie levert voor de rest van de compositie. En ik heb gezorgd voor symbolische verwijzingen en relaties, onder meer in de orkestopstelling, die afwijkt van de norm. Daarenboven is er ook een verband tussen de macro- en microstructuur van het werk: de laatste maten die de soloviool speelt, zijn een synthese van het hele werk.”

Wim Henderickx (1962) studeerde compositie en percussie aan het Conservatorium van Antwerpen. Hij volgde ook compositiecursussen in Darmstadt en sonologiestudies aan het IRCAM (Parijs) en aan het Conservatorium in Den Haag. Hij doceert compositie en muziekanalyse aan de Conservatoria van Antwerpen en Amsterdam. Jaarlijks organiseert Musica in Neerpelt de compositiestage Wim Henderickx voor jongeren. Sedert enkele jaren is hij huiscomponist bij Muziektheater Transparant. Hij componeerde zowel kamermuziek, orkestwerken als muziektheater en opera (uitgegeven bij CeBeDeM, Brussel). Zijn werk werd bekroond in binnen- en buitenland.

Porgramma :

  • Wim Henderickx, Tejas (What does the sound of the universe look like?) (wereldcreatie)
  • Igor Stravinski, Le sacre du printemps

Tijd en plaats van het gebeuren :

deFilharmonie : Stravinsky, Wim Henderickx
Vrijdag 27 maart 2009 om 20.00 u
(inleiding door Stephan Weytjens om 19.15 u)
deSingel – Blauwe zaal
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.arsmusica.be en www.defilharmonie.be
—————————–
Zaterdag 28 maart 2009 om 20.00 u (inleiding door Tom Janssens om 19.15 u)
Concertgebouw Brugge
’t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.defilharmonie.be

Wim Henderickx : www.wimhenderickx.com en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica viert twintigste verjaardag, 7/03/2009
Schaduwklanken : Salvatore Sciarrino en Wim Henderickx, 28/01/2009