Sloowjob : geestverruimende raga’s, kosmische dronejams en tegendraadse acid folk

Sloowjob Zaterdag staat er in het Aalsterse centrum voor hedendaagse kunst Netwerk een festival geprogrammeerd onder de prikkelende naam ‘Sloowjob‘. Vanaf 16 uur tot diep in de nacht zijn er concerten van o.a. Embryo en Julie Mittens, Peter Walker en (al dan niet muziekgerelateerde) films van Eric de Jesus, Marja Mikkonen, Matt Valentine en Erika Elder, evenals een audiovisueel tourdagboek van Wooden Wand and the Vanishing Voice. De gemene deler en inspirator van dit eendaagse festival is Bart De Paepe van Sloow Tapes, een cassettelabel met naam en faam voor releases van vooral psychedelische, experimentele muziek, steeds voorzien van originele handgemaakte artwork in beperkte oplage. Sinds 2005 verschenen er reeds een 60-tal tapes op Sloow Tapes, met muziek van o.a. My Cat Is An Alien, Gnod -Kosmische Muzik uit Manchester-, de Japanner Sachiko en acidfolkicoon Keijo. Een catalogus vol vreemde geluiden uit de underground, soms verontrustend en ontwrichtend maar evengoed verstild en spiritueel.

Sinds hun debuut Opal uit 1970, alom bejubeld als een psychedelisch meesterwerk, reisde Embryo de afgelopen veertig jaar onafgebroken de wereld rond met een mengeling van krautrock, psychedelica, jazz en, vooral de laatste jaren, wereldmuziek. Muziek als levensstijl, de oren open voor onvoorspelbare ontmoetingen met exotische omgevingen en eigenzinnige muzikanten als Mik Quantius en No Neck Blues Band.

Peter Walker is een monument. In de jaren 1960 bracht hij twee legendarische platen uit, Rainy Day Raga (1967) en Second Poem to Karmela (1969) waar hij op verbluffende wijze Oosterse invloeden van leermeesters Ravi Shankar en Ali Akbar Khan samenbracht met Amerikaanse folk. Hij leerde Jim Gurley (Big Brother and the Holding Company) zijn eerste gitaarakkoorden en werkte nauw samen met LSD goeroe Timothy Leary. De laatste decennia legde Walker zich vooral toe op Spaanse flamenco muziek, nauw verwant aan de Indische raga, en recente optredens getuigden van een intense trip heen en terug met deze meester der nylon snaren.

Gnod is een kosmisch collectief uit Manchester, dat grenzen binnenste buiten keert met een zak vol delay en distorion en in één ruk door de geest transporteert doorheen een rondtollend universum van wah wah en fuzz. Jamden onder meer met White Hills. Gnod bless Tangerine Dream, Hawkwind, Sun Ra en Acid Mothers Temple. Verwacht u aan het onverwachte. Gnod have mercy.

Julie Mittens is nog altijd de beste band uit Nederland, met nu ook releases op Holy Mountain en Rococo onder de arm. De instrumentale jams van dit gitaar/drum/bas trio sturen luide feedback blues, donderende ritmes en hypnotiserende baslijnen tot het punt waarop hun free-rock oplost in een bedwelmende psychedelische harmonie van elektrische sferen.

Cosmic Trip Machine is een psychedelisch space folk trio uit Luik. Ze brengen binnenkort een cassette Vampyros Roussos uit op Sloow Tapes.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Sloowjob Festival
Zaterdag 28 maart 2009 vanaf 16.00 u
Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst

Houtkaai
9300 Aalst

Meer info : www.netwerk-art.be en www.kraak.net

Extra :
In een roes voorbij alfa. Interview met Bart De Paepe, Steve Marreyt in Ruis (#47), maart 2009, p.9
Interview Bart De Paepe (Sloow Tapes): Saai is gewoon korter voor professionalisme, Laetitia Parmentier op Kwadtratuur.be, 1/03/2009
Julie Mittens, ‘April 3 2007’ op Kwadratuur.be (met tijdelijke audio)