Slotconcert Laboratorium Champ d’Action in deSingel

Laboratorium Champ d'Action In deze tweede editie van Laboratorium, een participatieproject rond hedendaagse compositie en uitvoeringspraktijk voor conservatoriumstudenten, zoekt Champ d’Action samen met componisten en studenten naar nieuwe klankvormen. Een jonge generatie componisten gebruikt gretig de technologische mogelijkheden van deze tijd. Eenvoudig gebruik van microfoons, versterking en laptop maakt met transformaties in real time het onhoorbare hoorbaar.

De Oostenrijker Karlheinz Essl is een pionier in het gebruik van computers in muziek. Interactieve systemen tussen musicus en computer krijgen in zijn werk een poëtische dimensie. De jonge Argentijn Claudio Baroni werkt met uiterst stille, subtiele klanken die quasi ongemerkt de zaal binnendringen. Tim Vets realiseerde met beeldend kunstenaar Erki Devries een reeks interactieve installaties waarin muziek een belangrijke rol speelt. New Yorker Phill Niblock tenslotte is een van de belangrijkste pioniers van de minimal music. Zijn films zijn van een ongekende schoonheid.

Al deze componisten werkten vanaf oktober 2008 samen met conservatoriumstudenten en musici van Champ d’Action. Op dit Laboratoriumslotconcert voeren zij alle composities in hun finale vorm uit, de apotheose van een intensief werktraject.

Programma :

  • Claudio Baroni, In circles II (wereldcreatie – opdracht van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten)
  • Karlheinz Essl, Why my guitars gently whip (wereldcreatie)
  • Tim Vets, nieuw werk (wereldcreatie)
  • Phill Niblock, muziek & film

Ars Musica Antwerpen wordt feestelijk en nachtelijk afgesloten in de artiestenfoyer van deSingel. De musici van Champ d’Action en de studenten van het Antwerpse Conservatorium die deelnemen aan het Laboratorium ‘Interfacing’ halen voor de gelegenheid hun speelgoedpiano’s uit de kast. Het programma blijft een grote verrassing. Voor één keer mag je luisteren met een drankje in de hand. Enjoy the Toy Piano !

Tijd en plaats van het gebeuren :

Champ d’Action : Laboratorium Interfacing
Zaterdag 28 maart 2009 om 20.00 u
(Inleiding door Dirk Moelants om 19.15 u)
deSingel – Rode zaal
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be, www.arsmusica.be en www.champdaction.be

Karlheinz Essl : www.essl.at
Tim Vets : www.timvets.net
Phill Niblock : www.phillniblock.com

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica viert twintigste verjaardag, 7/03/2009
Laboratorium Champ d’Action met Phill Niblock in deSingel, 13/02/2009
Workshop Claudio Baroni in deSingel, 20/01/2009