Jef Neve & Piet Van Bockstal : een onverwacht en intimistisch kamermuziekduo

Jef Neve & Piet van Bockstal Piano en hobo in een even onverwacht als intimistisch kamermuziekduo: een akoestische confrontatie tussen twee werelden of toch niet? Vertrekkend vanuit hun oerklassieke opleiding, laverend tussen ernstig hedendaags en meanderend langs schuilwegen van improvisatie tot een symbiose van cross-over. Na het fantastische Tom Waits-programma aan de zijde van Antje de Boeck en Rony Verbiest laat Jef Neve, nu samen met Piet Van Bockstal, ons op een overtuigende manier zien en horen wat zo fascinerend kan zijn aan de combinatie van verschillende muzikale uitdrukkingsvormen. We zien een duo aan het werk, waarbij één muzikant uit de klassieke muziek komt en de andere gepokt en gemazeld is in de jazz. Op het eerste zicht lijken deze twee muzikanten mijlenver uit elkaar te staan, maar niets is minder waar. De klassieke opleiding van Neve en zijn regelmatige concerten met klassieke muziek (o.a. de ‘Goldbergvariaties’ van Bach en ‘Rhapsody in blue’ van Gershwin) geven hem de nodige basis om de brug te slaan naar de klassieke traditie. Piet Van Bockstal van zijn kant speelde al samen met jazzmuzikanten als Dave Douglas en Fabrizio Cassol. Het concert biedt u een uitgebreide kans om deze twee muzikanten zowel solistisch als in samenspel aan het werk te horen. Uiteindelijk is hun liefde voor improvisatie de doorslaggevende factor geworden voor dit onvergetelijk aperitiefconcert.

Piet Van Bockstal studeerde hobo bij Paul Dombrecht aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en vervolmaakte zijn studies bij Hansjörg Schellenberger (Berliner Philharmoniker) en John Anderson (Philharmonia Orchestra). Hij is laureaat van diverse nationale en internationale concours (Tenuto, Trompconcours) en werd in 1990 door Jeugd en Muziek Vlaanderen uitgeroepen tot jonge vertolker van het jaar.

Van Bockstal bracht zowat het volledige hoborepertorium op de planken, zowel als solist (in meer dan 50 hoboconcerti) als in kamermuziekverband. Hij bouwde vooral een grote reputatie op als uitvoerder van hedendaagse muziek: heel watcomponisten droegen werk aan hem op.
Hij is medeoprichter van het Ictus-ensemble en een graag geziene gast op internationale festivals voor hedendaagse muziek (Musica Straatsburg, Ars Musica). Hij concerteerde over de hele wereld en was bijzonder bedrijvig in de opnamestudio. Zo realiseerde hij een 40-tal cd-opnames waaronder een anthologie van de Belgische muziek voor hobo en kamerorkest en een recital met joodse muziek voor hobo en piano.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Van Winckelsessies kamermuziek : Piet Van Bockstal & Jef Neve
Zondag 29 maart 2009 om 11.00 u
CC Belgica – Huis Van Winckel
Kerkstraat 28
9200 Dendermonde

Meer info : www.ccbelgica.be en www.jefneve.be

Extra :
Piet Van Bockstal op www.muziekcentrum.be
Wil je meer te weten komen over Jef Neve: beluister dan zeker de bijdragen over hem en zijn werk in het programma Mezzo op Radio 1: ww.radio1.be (19/02/2008)