The Armed Man : a concert for peace in Edegem

Karl Jenkins Naar aanleiding van het 150 jarig bestaan van ‘de fortengordel’ (www.150jaarfortengordel.be) , in het verleden een belangrijke militaire verdedigingsgordel, organiseert het gemeentebestuur op zondag 29 maart een opvoering van het bekende muziekstuk ‘the armed man: A Concert for Peace‘ van de Britse componist Karl Jenkins. Dit muziekstuk is een oproep voor vrede en werd in 2003 opgedragen aan de slachtoffers van Kosovo. Visueel kunstenaar Koen Broucke brengt met een verbluffende videoproject op muziek (op groot scherm), de oorlog en de brialmontforten tastbaar voor de luisteraars. Aan het concert in Edegem zullen ongeveer 100 (!) zangers en instrumentalisten van het conservatorium van Gent deelnemen. Geen beter stuk dan dit om de spits van het jubeljaar van de fortengordel af te bijten.

De muzikale basis waarop Karl Jenkins zijn meesterwerk bouwde, is het bekende Fransmiddeleeuwse volkslied L’homme armé. Vandaag zijn het geen maliënkolders meer, maar hoog technologische massavernietigingswapens. Met andere woorden: de hele wereld is, en meer dan ooit, nog steeds in oorlog. En de roep om vrede weerklinkt heftig en wanhopig. De populariteit van The Armed Man berust op de muzikaal geslaagde mix van klassieke en populaire ingrediënten. Karl Jenkins schrijft muziek voor een breed publiek met trefzekere climaxen en pakken effecten.

Tijdens de uitvoering van het muziekstuk worden de videobeelden op ritmische wijze als decorstuk geprojecteerd. Koen Broucke maakt kleine werken, geïnspireerd op “The Armed Man” en beelden van de fortengordel die hij projecteert op een reusachtig scherm (4 op 6 meter). Koen Broucke ( www.koenbroucke.be) , visueel artiest en historicus van opleiding. Dit verklaart zijn grote interesse in teksten en research. Hij maakt tekeningen, schilderijen, video’s, boeken, installaties en performances. Hij heeft al tentoongesteld in Rome, Keulen, Amsterdam, Parijs en Valencia, maar ook in Brussel en Antwerpen. Werken van hen zijn te zien in het MUKHA (Antwerpen), het Vlaamse Parlement in Brussel in het Dr. Guislain Museum in Gent en in het Lönnström Art Museum in Rauma (Finland). Hij woont en werkt te Boechout.

Tijd en plaats van het gebeuren :

The Armed Man : A Concert for Peace
Koor en instrumentaal ensemble van het Conservatorium o.l.v. Marc Michael De Smet
Zondag 29 maart 2009 om 16.00 u
O.-L.-V. van Lourdesbasiliek
Edegem

Meer info : www.edegem.be, www.150jaarfortengordel.be en www.koenbroucke.be

Extra :
Karl Jenkins : www.karljenkins.com
Review : Karl Jenkins ‘Quirk: The Concertos’, Bart Cypers op Kwadratuur.be, 25/11/2008

Elders op Oorgetuige :
The armed man en Songs of experience in het conservatorium van Gent, 9/12/2008

Bekijk alvast een fragment uit “The Armed Man” van en o.l.v. Karl Jenkins (Youtube, 27/01/2007, 6’19”)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ezFNIyyGT2o&w=425&h=344]

en meer van Karl Jenkins op Youtube

 

Eén antwoord op “The Armed Man : a concert for peace in Edegem”

Reacties zijn gesloten.