World Minimal Music Festival in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam

Steve Reich Van 1 tot 5 april 2009 staat in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ Minimal Music uit de jaren zestig centraal. Naast de uitvoering van werken van de bekende componisten in het genre als Steve Reich en Philip Glass, wordt ook gespeurd naar de oorsprong van Minimal Music, naar muzikale verwantschappen en de invloed van Minimal Music op de muziek van nu.

Het Oegandese Buganda Music Ensemble neemt een belangrijke plaats in binnen het festival. De groep is een week lang te gast en bouwt enkele originele akadinda’s (reuzenxylofoons voor vier bespelers), geeft workshops en voert traditionele muziek uit. Akadindamuziek, met zijn herhalende en in elkaar hakende patronen, vertoont duidelijke overeenkomsten met het werk van Minimal Music componisten.

Een greep uit de concerten
Het festival wordt op 1 april geopend met Drumming van Steve Reich, uitgevoerd door het Asko & Schönberg Ensemble. De gastmuzikanten van het Buganda Music Ensemble spelen daarnaast traditionele Oegandese muziek. Op zaterdag 4 april om 23.00 uur begint in de Entreehal een concert dat pas de volgende dag om 19.00 uur (!) zal eindigen. In de tussenliggende twintig uur spelen de pianisten Gerard Bouwhuis, Ivo Janssen, Reinbert de Leeuw en Cees van Zeeland het stuk Vexations van Erik Satie. Op zondag 5 april begeleidt festivalprogrammeur en meesterslagwerker Arnold Marinissen vier virtuoze muzikale hersenkrakers waarbij tellen centraal staat: het weergaloze In C van Terry Riley, waarvoor vele musici met verschillende instrumenten worden uitgenodigd, en drie werken van Tom Johnson. Tijdens het festival zijn er ook heel wat lezingen, dans- en filmvertoningen (met o.a. Koyaanisqatsi van Godfrey Reggio met muziek van Philip Glass).

Tijd en plaats van het gebeuren :

World Minimal Music Festival
Van woensdag 1 t/m zondag 5 april 2009
Muziekgebouw aan ’t IJ

Piet Heinkade 1
Amsterdam

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.muziekgebouw.nl