Poëzie van het spoor : SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg in Bozar

Mark André Nadat het SWR Sinfonieorchester in december jongstleden werk van Olivier Messiaen bracht, staat het vooraanstaande orkest er nu terug met een compositie van de in 2003 overleden Italiaanse componist Luciano Berio, en een creatie van Mark André. Sylvain Cambreling verkent de technieken die nodig zijn voor het bereiken van de juiste klank bij de jonge Franse componist. Hij typeert Andrés muziek met het woord ‘fragiliteit’: aan de grenzen van het hoorbare wekt het orkest een bijzondere spanning op.

Van zijn leraar Helmut Lachenmann erfde Mark André een nuchtere opvatting over muziekinstrumenten. Het zijn geen symbolen van cultuur met een grote C, maar klanklichamen die trillen en weerklinken; je kunt erop wrijven en slaan. Een poëzie van het spoor en de geluidsactie… Van de muziek uit de veertiende eeuw tot aan het andere eind onthoudt hij bijvoorbeeld de verfijnde ritmische effecten van de Ars Subtilior, een Byzantijnse poëzie die de tijd op geraffineerde wijze opdeelt. Ergens daartussenin situeert Mark Andre zijn eigen raadselachtige muziek, een en al weifeling en mysterie.

Programma :

  • Luciano Berio, Solo voor trombone en orkest
  • Mark André, “… auf…” I, II, III (Belgische creatie) (2005-2007)

Tijd en plaats van het gebeuren :

SWR Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg : Berio, Mark André
Dinsdag 31 maart 2009 om 20.00 u
(Inleiding door Leen Van den Dries om 19.30 u )
Bozar – Henry Le Boeufzaal
Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be, www.arsmusica.be en www.swr.de

Extra :
Mark Andre op www.arsmusica.be, www.composers21.com en brahms.ircam.fr
Luciano Berio op www.arsmusica.be, brahms.ircam.fr
Luciano Berio (1925 – 2003): Duivelskunstenaar, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl

Elders op Oorgetuige :
Hugues Dufourt & Mark Andre : akoestische bliksemschichten en luchtspiegelingen, 12/03/2009
Ars Musica viert twintigste verjaardag, 7/03/2009