Jokes op 1 april : verborgen, subtiele en suggestieve humor bij Logos

M&M Jawel, ook bij Logos mag er al eens gelachen worden op een dag als 1 april. Voor je trouwens denkt dat we nu dubbelzinnig zijn: de datum is alvast géén grap! Je hoeft je écht geen zorgen te maken om op het eerste concert van april voor een gesloten deur te staan. Die avond draait het verder bloedserieuze onderzoekprojekt rond het tema van de muzikale en tekstuele grap, de kwinkslag, de tongue – in – cheek. En dat in samenwerking met KriKri en de Literaire Lente. Het kan dan ook niet anders dan een gevarieerd programma worden.

Eigenlijk komen we met een tema als ‘Jokes’ op muzikaal vlak in weinig evident vaarwater. Muziek is immers niet alleen de meest abstracte kunstvorm die we kennen, het is ook diegene die eerder op de gehoorszenuwen (voor sommigen op de zenuwen tout court) dan op de lachspieren zal werken. Op zich is het eigenlijk de filosofische denkproef waard: is een sensatie als humor uitdrukbaar in muziek? Bestaat er muziek die je doet bulderen van het lachen? Misschien kan dat op zich al een experimentje waard zijn. En dan gaat het niet over al te grote platitudes zoals misplaatste citaten, referenties naar volksliedjes, het foute akkoord op de juiste plaats (een stukje dat over de hele lijn in c staat, in cis laten candenseren), enzovoorts. Nee, da’s ouwe koek, en al te vaak aangewend door (Vlaamse) tweederangscomponisten die niet zelden een slag van de postmodernistische molen hebben gekregen.

Dat soort muziek dus TOTAAL NIET. Een groot deel van het programma zal dan ook bestaan uit muziekjes waar je niet direkt van in een deuk gaat liggen. De humor zal verborgen, subtiel en suggestief zijn. En zal vooral tot denken aanzetten. In het stuk Dynamo (1977 / 98) van Godfried-Willem Raes bijvoorbeeld, komt volgende contradictie voor: een bespeler van een elektrische gitaar mag zich uitleven in een spektaculaire en virtuoze solo. Maar, hij hoort daarbij niet in alle machistisch machtsvertoon over de bühne te hakken, maar ter plekke op een hometrainer te blijven zitten om in zijn eigen stroomtoevoer te voorzien. Geen gepedaleer? Geen stroom, sorry.

En Logos heeft gelijk een verteller weten te strikken voor deze avond: schrijver Vincent Tholomé komt , in samenwerking met Yvan Vander Sanden, een leuk verhaaltje voorlezen bij het gezellig knetterende robotorkest. Een ander ludiek stuk bestaat uit een pan popcorn waarvan de graantjes de lucht in springen langs een ter plekke geïmproviseerde notenbalk. Sebastian Bradt houdt het deze keer dan weer wat cynisch, met zijn wel heel toepasselijke orkestratie van Scott Joplins The Entertainer en van Little Harry Hughes, het obscure melodietje uit James Joyce’s Ulysses. Need we say more?

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M : Jokes
Woensdag 1 april 2009 om 20.00 u

Logos Tetraëder
Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org