Johannes Westendorp speelt alle expressieve en technische mogelijkheden van de gitaar uit

Johannes Westendorp In het concert van de Nederlandse gitarist Johannes Westendorp met zowel zeer complexe als betrekkelijk eenvoudige werken worden virtueel alle expressieve en technische mogelijkheden van de (elektrische) gitaar uitgespeeld.

Johannes Westendorp (Stuttgart, 1979) studeerde eerste fase gitaar aan het Fontys Conservatorium Tilburg bij Hein Sanderink. Van 2003 tot en 2005 volgde hij de Meestergraad opleiding met specialisatie hedendaagse muziek aan het Conservatorium van Gent. Hij sloot zijn gitaarstudie bij Tom Pauwels af met grote onderscheiding en volgde daarnaast inleiding compositie en vrije improvisatie bij Dr. Godfried-Willem Raes. In 2004 was hij gastmuzikant bij de improvisatie groep Morus tijdens Facing True North festival, East Side Gallery (Berlijn) en werkte hij voor de eerste keer samen met het hedendaagse – muziekcollectief Champ d`Action uit Antwerpen. In hetzelfde jaar richtte hij met Merijn Bisschops het Cluster Klankcollectief op wat in 2005 resulteerde in het Volume 1 project, een coproductie van Cluster en Muzieklab Brabant. In 2005 werd hij door Muzieklab Brabant geselecteerd om een voorstelling met vergankelijke en zelfvernietigende klankinstallaties te maken, een performance die sinds juni 2006 onder de naam Tijdwerk door Faktor B in Den Bosch vertegenwoordigd wordt. Momenteel is hij bezig aan een vervolgvoorstelling onder de titel …/Obstructie. Sinds begin 2006 is Johannes als organisator en programmeur verbonden aan DE LINK concertserie voor nieuwe muziek in Tilburg. Daarnaast werkt hij aan een soloprogramma voor zowel electrische als akoestische gitaar met werken van onder andere James Tenney en Brian Ferneyhough.

De Britse componist Brian Ferneyhough (1943) stamt uit een eenvoudig milieu waar men vooral luister-de naar folk en populaire muziek. Hij studeerde achtereenvolgens bij Lennox Berkeley in Londen, Ton de Leeuw in Amsterdam en Klaus Huber in Basel. Zelf onderwees hij compositie in Freiburg, in Darmstadt en in Milaan. Brian Ferneyhough is ongetwijfeld een van de meest enigmatische figuren in de hedendaagse muziek. Zijn uitermate complexe muziek is de concrete uitwerking van een intellectueel denken dat zijn oorsprong vindt in het serialisme van de jaren vijftig en zestig en in het streven om muziek te maken met een grote dichtheid als basis voor een radicale expressie. Door de rol van de schriftuur tot het uiterste op te voeren, slaagt hij erin door een spel van tegengestelde verbindingen de attitude van de uitvoerder – die in een strijd met de tekst gewikkeld is – te overstijgen.

James Tenney (1934 – 2006) is een van de ietwat vergeten figuren die een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van de minimal music heeft gegeven, maar die nadien wat naar de achtergrond is verdwenen. Als muzikant speelde hij in de ensembles van Reich en Glass, maar zijn compositorische wortels gaan veel breder dan het minimalisme. Tenney absorbeerde zowat alle invloeden van de Amerikaanse nieuwe muziek uit de twintigste eeuw, met naast minimal music vooral veel affiniteit met excentrieke componisten als Charles Ives, Conlon Nancarrow of Harry Partch. Tenney benadrukt in zijn muziek vaak het conceptuele karakter, wat één van de grondslagen van de minimal music is. De belangstelling van James Tenney gaat in de eerste plaats uit naar geluid. Ooit zei hij “Ik ben niet geïnteresseerd in muzikale emotie, en ik heb geen enkele interesse in drama, in feite doe ik alles om het te vermijden”. De bedoeling van Tenney met zijn muziek is om inzicht te verschaffen in de perceptie van geluid.

De Nederlandse componist Anthony Fiumara (1968) probeert het spectrum van klank in al haar facetten te doorgronden. Muziek die als een stralenkrans van licht uiteenwaaiert en de ruimte in beslag neemt, zoals in zijn recente orkestwerk ‘Aperture’.

Programma :

  • Brian Ferneyhough, Kurze Schatten
  • James Tenney, Septet
  • James Dillon, Shrouded Mirrors
  • James Tenney, Water on the mountain… fire in heaven
  • Anthony Fiumara, Grid #1

Tijd en plaats van het gebeuren :

De Nieuwe Reeks – Johannes Westendorp : minimal complexity
Donderdag 2 april 2009 om 20.30 u
(Inleiding om 19.45)
Kunstencentrum Stuk
Naamsestraat 96
3000 Leuven

Meer info : www.denieuwereeks.be, www.stuk.be en www.johanneswestendorp.com

Extra :
Brian Ferneyhough op: www.myspace.com/ferneyhough, www.arsmusica.be en composers21.com
“The Melting Point: Two European Composers in America”, Molly Sheridan in conversation with Brian Ferneyhough op www.newmusicbox.net, 22/07/2005
Brian Ferneyhough in conversation with Joshua Cody op www.sospeso.com
James Tenney op www.calarts.edu
Larry Polansky on James Tenney‘ , op pjoris.blogspot.com, 11/10/2006
James Tenney, 1934-2006‘ , Kyle Gann op www.artsjournal.com, 26/08/2006
James Tenney op newmusicbox.org (met video ‘Postcards from the Edge: James Tenney in his own words’)
James Dillon : www.composers21.com, www.edition-peters.com en www.arsmusica.be
James Dillon, ‘Traumwerk Boek 1, nr. 1 en 2’ door Ictus op Kwadratuur.be
Anthony Fiumara : www.anthonyfiumara.com