Legendarische stemkunstenares Isabeella Beumer en Angela Rawlings in Logos

Isabeella Beumer In het kader van de Gentse Literaire Lente presenteren Krikri vzw en Stichting Logos de legendarische stemkunstenares Isabeella Beumer. En als dat nog niet genoeg zou zijn, staat Canadese topdichteres Angela Rawlings ook op het programma.

Zangeres, klankartieste, actrice en underground-cabaretière Isabeella Beumer is vooral bekend – of berucht – voor haar spectakulaire stemacrobatie. Ze werd geboren in Herford (Westfalen) en verdeelt haar tijd vandaag de dag tussen Wenen, Hamburg en Düsseldorf: Isabeella Beumer trad twaalf jaar geleden al eens op bij Logos, in een indrukwekkend concert dat haar meteen de Logos Award 1997 opleverde. Op dat moment was zij nog relatief onbekend maar anno 2009 is zij uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde en – gevraagde stemkunstenaars van Europa. Omwille van de goede herinneringen heeft Logos haar kunnen verleiden tot een nieuw optreden in de tetraëder. Isabeella brengt in de eerste plaats klankpoëzie, maar wisselt die af met experimentele composities die haar op het lijf geschreven zijn.

Naast haar podiumpresence is haar stemacrobatie gewoon uniek. Ze tast de grenzen af van wat vokaaltechnisch denkbaar is. Gegorgel, gekrijs, gemurmel, gepiep, babygeluiden, hypnotisch geneurie,… het gaat allemaal vlekkeloos in elkaar over binnen een tessituur die lijkt te flirten met die van de piano. Ook in boventoonszang is ze erg bedreven: zonder enige moeite laat zij subpartialen als bourdontonen meeklinken. Of ze laat een tienstemmige polyfonie van boventonen wriemelen die ze, de mongoolse bovenstoonszang parafraserend, omschrijft als ‘unendliche Klang’, of als ‘Licht im Ohr’.

Isabeella Beumer is een veel – en graaggeziene figuur op festivals als Wittener Musiktage of Musica Viva. Van de Bayerischer Rundfunk in München kreeg zij indertijd de opdracht om een werk te schrijven voor stem en tuba. Haar stem werd geregeld gebroadcast op de internationale radio en tv en onder haar talrijke artistieke samenwerkingen kunnen we gerust grote namen als Blixa Bargeld, Allen Ginsberg, Gerhard Rühm, Vinko Globokar, Simon Stockhausen en Irvine Arditti vermelden.

In het voorprogramma zien we Angela Rawlings (1978), dichteres, polypoëte en multidisciplinair artiest aan het werk. In 2001 werd haar de bpNichol Award for Distinction in Writing toegekend vanwege York University. Sedertdien werkte zij samen met verschillende literaire organisaties, waaronder The Lexiconjury Reading Series en recent heeft zij mee aan de wieg gestaan van Shift & Switch: New Canadian Poetry (The Mercury Press). Haar debuut Wide Slumber for Lepidopterists werd internationaal erkend als een absolute parel met een geheel eigen idioom en vizie. Rawlings is een jong maar veelbelovend talent, thans woon – en werkzaam in Toronto.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Angela Rawlings / Isabeella Beumer – Zero Limit
Donderdag 2 april 2009 om 20.00 u

Logos Tetraëder
Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.krikri.be

Isabeella Beumer : www.isabeella.de
Angela Rawlings : www.commutiny.net