Jef Neve brengt eerste pianocencerto met Brussels Philharmonic in de Bijloke en Flagey

Jef Neve Toen Muziekcentrum De Bijloke aan jazzpianist en nationale trots Jef Neve voorstelde om een klassiek pianoconcerto te componeren moest hij daar niet lang over nadenken. Hij zette zich meteen aan het werk en op 1 mei is het zover, want dan krijgen we de wereldpremière van zijn eerste pianoconcerto! Neve creëert er meteen ook het perfecte kader voor: zijn ideale droomprogramma wordt realiteit. De liefde en tragiek van Wagner tegenover Bartóks eigenzinnige mix van klassieke en volksmuziek. Onder leiding van chef-dirigent Michel Tabachnik brengen Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest en Jef Neve een ode aan muziek – klassiek én nieuw.

Jef Neve over zijn nieuwe werk: “Ik heb vooral veel aandacht besteed aan de dialoog van de piano met het orkest. Het eerste deel begint met een ijle melodie, gespeeld door de fluit, klarinet en hobo. Een thema dat later zal worden overgenomen door het volledige orkest. Het tweede deel begint met mijmerende begeleiding in de strijkers, waarboven de piano een thema speelt – als een zenuwachtig vogeltje op ontdekkingstocht in zijn nieuwe biotoop. Dat leidt naar een melodie die voor mij symbool staat voor de eeuwige verzoening. Het derde deel zet in met trage akkoorden van de strijkers en houtblazers, die in de diepere gelederen van de aarde zakken om daar in een tweede wereld te komen, een wereld waar andere wetten gelden. Dat uit zich in een bevreemdende, eeuwig voortdurende 7/8 maat. Als de Bolero van Ravel een zus had gehad, dan komt ze hier op het toneel: een herhalende melodie die losbarst in een Arabische wereld, waar de piano de rol neemt van de ‘nieuwe Europeanen’ en het orkest dat van de West-Europese muziektraditie. Het concerto eindigt met de melodie van die eeuwige passie.”

Als afsluiter staat het Concerto voor orkest van Béla Bartók op het programma: de perfecte synthese tussen kunstmuziek en volksmuziek. Hijzelf schreef over dit werk: “Afgezien van het schertsende tweede deel is de algemene sfeer van het werk een geleidelijke overgang van de strengheid van het eerste deel en de lugubere dodenzang van het derde deel naar een bevestiging van het leven in de Finale.”

Programma :

  • Richard Wagner, Tristan und Isolde – ouverture
  • Jef Neve, Pianoconcerto – Première!
  • Béla Bartók, Concerto voor orkest

Tijd en plaats van het gebeuren :

Brussels Philharmonic & Jef Neve : Wagner, Neve, Bartók
Vrijdag 1 mei 2009 om 2009 om 20.00 u
Muziekcentrum De Bijloke
– Concertzaal
Jozef Kluyskensstraat 2
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be, www.brusselsphilharmonic.be en www.jefneve.be
——————————–
Zaterdag 2 mei 2009 om 20.15 u
Flagey
– Studio 4
H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be, www.brusselsphilharmonic.be en www.jefneve.be

Interview : Inspiratie komt niet uit de lucht vallen. Jef Neve zijn eerste pianoconcerto, Geert Van der Speeten in De Standaard, 11/04/2009

Elders op Oorgetuige :
NOB & Anna Vinnitskaya, 19/06/2007 (Béla Bartók, Concerto voor orkest)