Eerste Internationaal Belgisch Percussiefestival in Hasselt

International Belgian Percussion Festival Basilica Festival van Vlaanderen stelt dit jaar de allereerste editie van het International Belgian Percussion Festival voor. Tussen 6 en 10 juli 2009 vormen de site rond het Stedelijk Muziekconservatorium en de historische binnenstad van Hasselt het decor voor workshops, master classes, performances en concerten.
Topmusici uit de hele wereld (Zweden, Noorwegen, VS, Indonesië…) staan garant voor een programma dat bol staat van exclusieve percussiehoogstandjes met zin voor diversiteit en avontuur. Musici, liefhebbers van etnische muziek, kamermuziek, actuele muziek, jazz… iedere concertganger zal zijn gading vinden in het uitgebalanceerde artistieke en pedagogische aanbod dat het keurmerk Basilica draagt!

Ethnic Percussion Day: Widosari – Gamelan (Indonesia) – maandag 6 juli 2009 om 20.30 u
Gamelan is de benaming voor zowel de muziekstijl, de muziekinstrumenten (bronzen toetsen, ketels en gongs ), als voor een ensemble. Overal op Midden-Java wordt gamelan bespeeld tijdens feesten, herdenkingen en ceremonies. Het concertprogramma van Widosari geeft een gevarieerde dwarsdoorsnede van deze Midden-Javaanse gamelanmuziek. Muziekstukken uit het klassieke repertoire worden afgewisseld met lichtklassieke composities en Javaanse kinderliedjes. Bovendien wordt er tijdens het concert een Javaanse maskerdans uitgevoerd.

Chamber music Concert: Hans-Kristian Kjos Sörensen meets Ole Edvard Antonsen – dinsdag 7 juli 2009 om 20.30 u
Neem een duizendpoot als de Noor Hans-Kristian Kjos Sörensen, een percussionist die bekendstaat voor zijn weergaloze techniek en muzikaliteit, voeg daarbij het virtuoze en solide trompetspel van nog een Noorse topmusicus, namelijk Ole Edvard Antonsen, en je hebt als resultaat: een unieke en wervelende avond kamermuziek! Dit duo concerteert voor het eerst in België en brengt werk van onder meer André Jolivet en Dave Maric.

Closing concert: Bob Becker meets Kroumata – vrijdag 10 juli 2009 om 20.30 u
Voor het slotconcert heeft International Belgian Percussion Festival iets heel bijzonders en unieks in petto! Twee iconen uit de slagwerkwereld slaan speciaal voor deze afsluiter van het festival de handen in elkaar. Het wereldberoemde Zweedse percussie-ensemble Kroumata en de internationaal gerenommeerde Canadese solist en pedagoog Bob Becker stellen een programma voor waarin Bob Becker centraal staat als solomuzikant én componist.

Tijd en plaats van het gebeuren :

International Belgian Percussion Festival
Van maandag 6 t.e.m. vrijdag 10 juli 2009
Op verschillende locaties in Hasselt

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.ibpf.be

Elders op Oorgetuige :
Basilica Festival van Vlaanderen pakt uit met vernieuwende initiatieven, 30/04/2009