Gentse Feesten 2009: grootschalig cultureel volksfeest met sterke en veelzijdige programmatie

Gentse Feesten 2009 De Gentse Feesten 2009 worden verdraaid goede feesten. Vier internationale festivals, tien gratismuziekpodia, tientallen podiumproducties en honderden grote en kleine culturele activiteiten maken van Gent tussen 18 en 27 juli 2009 opnieuw de meest bruisende cultuurstad van de Lage Landen. De Feesten groeien jaar na jaar in hun rol als cultureel volksfeest, met bijzondere aandacht voor ontdekking, experiment en creatie. De culturele actoren, de plein- en festivalorganisatoren en de Stad Gent slaan daarbij de handen in elkaar. Het resultaat is opnieuw een menu om van te smullen.

Vier internationale festivals sieren het programma van de Gentse Feesten 2009. Het ‘Gent Jazz Festival‘ het ‘MiramirO‘, het ‘International Puppetbuskersfestival‘ én het dance-festival ‘10 Days Off‘ zijn dé parade-paardjes van de Gentse Feesten. Heel verschillende culturele hoogtepunten die van de Feesten véél meer maken dan een gewoon stadsfestival…

Gent Jazz
Tijdens de Gentse Feesten werkt het Gent Jazz Festival een speciaal project uit in het Augustijnenklooster (van 18 juli t/m 25 juli, Augustijnenkaai). Klassiek pianist Frederik Croene en Timo van Luijk bouwen er samen een installatie van kapotte piano’s die ze als één groot instrument zullen verkennen en bespelen.

MiramirO
Na de succesvolle lancering vorig jaar van de nieuwe naam MiramirO, wordt er met dezelfde energie en inzet verder gewerkt aan de ontwikkeling van straattheater en circuskunsten. Vaste waarde is intussen het vuurwerk van Éphémère (FR), ‘Oiseau de toutes les couleurs‘ op dinsdag 21 juli om 23.00 u aan de Watersportbaan Het vuurwerk aan de watersportbaan is intussen al aan zijn negende editie toe. 2009 staat in het teken van ‘Best of’ van de vijf vorige edities. MiramirO gaf aan jonge, Gentse componisten immers steeds de opdracht om originele vuurwerkscores te maken. Een compilatie van de wondermooie muziek van Frank Nuyts, Rik Verstrepen, Wouter Vandenabeele, de mannen van Absynthe Minded en Overnite Sensation en de negen jonge componisten zal dit jaar de vuurwerkknallen van Éphémère begeleiden. Een knallend vleugje nostalgie.

OASE – Concerten in de refter vn de Sint-Baafsabdij
Muziekcentrum De Bijloke Gent en de Dienst Feestelijkheden Stad Gent organiseren tijdens de Gentse Feesten een unieke (en gratis!) concertreeks in de historische refter van de Gentse Sint-Baafssite. Deze site is het overblijfsel van de eens zo imposante Sint-Baafsabdij die tussen de jaren 630 en 639 werd gesticht door de Heilige Amandus. De 12de- en 15de-eeuwse restanten van de abdij vormen vandaag een oase van rust aan de rand van de stad, die gekoesterd wordt door veel Gentenaars. Het thema van de namiddagconcerten is OASE. Hiermee wordt niet alleen verwezen naar de prachtige locatie, maar ook naar de muziek die een moment van rust biedt middenin het uitbundige feestgedruis.

Muziekcentrum De Bijloke Gent staat reeds tien jaar voor een hoogstaande muziekprogrammatie met internationaal befaamde artiesten. Ook voor deze kleine concertreeks koos Muziekcentrum De Bijloke voor topsolisten die concerteren op de belangrijkste concertpodia over de hele wereld. Naast gevestigde waarden besteedt Muziekcentrum De Bijloke heel wat aandacht aan opkomend muzikaal talent. Met haar Featuring project geeft het Muziekcentrum aan jonge musici de kans om het podium te delen met ervaren muzikanten die sinds jaren tot de muzikale top behoren. Op deze manier wenst Muziekcentrum De Bijloke een muzikaal parcours af te leggen met veelbelovende jonge ensembles en hun te helpen om zich te positioneren in het muzikale landschap.

In de geest van het Featuring project werd voor de Sint-Baafsabdijconcerten aan een aantal topsolisten gevraagd om een recital te brengen met een ‘poulain’ – een jong iemand waarin ze geloven en die ze graag voorstellen aan een breed publiek. Zo slaan de topsolisten Gavriel Lipkind (cello), Frank Theuns (traverso) en Jef Neve (piano) de handen in elkaar met respectievelijk Leonard Schreiber (viool), Sien Huybrechts (traverso) en Alexander Gurning (piano). Daarnaast brengen ook violiste Ning Kam en pianist Ronald Brautigam een solorecital. Een gewaagde mix dus tussen gevestigde waarden en aanstormend talent, en voor wie de smaak te pakken heeft: Gavriel Lipkind, Ronald Brautigam, Ning Kam en Jef Neve zijn dit concertseizoen ook nog eens te horen in Muziekcentrum De Bijloke.

De gratis concertenreeks OASE wordt geopend door cellist Gavriel Lipkind en violist Leonard Schreiber met o. a. een cellosuite van Bach en een passacaille van Händel in een bewerking voor viool en cello van Halvorsen. Vervolgens betreedt de verbluffende violiste Ning Kam het podium met eigen composities en werk van haar vader en grote voorbeeld Kam Kee Yong. Traversospeler Frank Theuns brengt samen met Sien Huybrechts een concert met de tot de verbeelding sprekende fantasia’s van Telemann, en Jef Neve, de trots onder de Belgische jazzpianisten, speelt samen met Alexander Gurning zijn eigen pianoconcerto in een versie voor twee piano’s. Tot slot kruipt wereldster Ronald Brautigam achter de piano met werk van een van de meest romantische zielen, Chopin. Kortom, een gratis concertreeks van het hoogste niveau in een uniek kader !

Trefpunt
Trefpunt organiseert ook opnieuw in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Letteren Gentse Vleugels, een reeks hedendaagse en klassieke pianoconcerten. Dit jaar gaf Trefpunt twee compositieopdrachten aan 2 jonge Gentse componisten. Voor Gentse Vleugels creëert Evert Bogaert een nieuw muziekstuk voor piano en ter gelegenheid van de 40ste editie schrijft Sebastian Bradt een gelegenheidscompositie voor het orkest van de Rode pomp, Timur und seine Mannschaft, uitgebreid met het orgel van de Sint-Jacobskerk. Uit Amsterdam komt voor de gelegenheid het Willem Breuker Kollektief met als special-guest en solist Geert Chartrou, wereldkampioen ‘kunstfluiten’. Breuker was reeds tijdens de beginjaren van de feesten vaste gast en gaf er memorabele concerten.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gentse Feesten 2009
Van zaterdag 18 tot en met maandag 27 juli 2009

Op verschillende locaties in de Gentse binnenstad

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.gentsefeesten.be

Elders op Oorgetuige :
Grote namen en veel variatie op Gent Jazz Festival, 4/07/2009