KlaraFestival 2009 : een snuifje Zweden en veel Oosterse kruiden

KlaraFestival 2009 Vrijdag gaat in Brussel het KlaraFestival 2009 van start. Geen ander devies dan ‘forza musica !’ vat zo krachtig en franjeloos samen waar het KlaraFestival voor staat. En aarzelen of anderszins langzaam aantrekken ligt hen niet: het festival valt op de openingsdag al direct met de deur in huis. Op stadspleinen en in trein- en metrostations krijgen bewust opgedaagde luisteraars zowel als argeloze passanten het betere werk voorgeschoteld. Ontdaan van de natuurlijke biotoop wordt goede muziek immers des te meer wat ze is: goede muziek.

Zonder twijfel het sterkste argument dat tegen het KlaraFestival 2009 in stelling kan worden gebracht, is het verwijt van overvloed: er zijn maar liefst drie vaste afspraken per dag. Voor de avondconcerten worden de grote kanonnen bovengehaald die in Studio 4 van Flagey en in de Henry Le Boeufzaal van BOZAR op je losgelaten worden. Tijdens de lunch- en laatavondconcerten ontdek je nieuwe talenten of kun je de grote kanonnen in een kleinere setting en in een intiemere sfeer horen.

In het programma van dit jaar ontwaar je twee krachtlijnen, op het eerste gezicht antipoden, maar ook complementen. In het Verre Oosten valt er heel wart fraais te beleven, van traditie over kernrepertoire tot nieuwe muziek. Zweden dankt zijn prominente plaats in het programma, behalve aan zijn puike muzikantengild, aan zijn voorzitterschap van de Europese Unie, dat in september loopt. Tenslotte is er de interessante combinatie, die nu eens koortsachtige confrontatie, dan weer vlekkeloze harmonie betekent. Klavierwonder Elisso Virsaladze met het jonge Aviv Quartet, Martha Argerich met Charles Dutoit, een ‘duel’ tussen Valery Gergiev en Esa-Pekka Salonen, Orphei Drängar, een der beste mannenkoren van de wereld, met Stravinsky’s Oedipus Rex, de Living Room Music in huiskamers versus de heel wat broeieriger Late Nights.

Met het KlaraFestival kan het culturele seizoen in alle hevigheid losbarsten. Klara zendt ook dit jaar zonen en dochters uit opdat de luisteraar geen minuut van de concerten moet missen. Het middagconcert is er om 15.00 u aan in Ludwig. Fred Brouwers is – noblesse oblige – de gastheer vanaf 19.00 u en nadien pakken Lies Steppe en Bart Vanhoudt de late night-vreugde voor hun rekening. Het KlaraFestival betekent voor Klara twee weken lang live radio. Bovendien laat Rondas zich twee zondagen inspireren door Zweden en trekt Trio naar het Verre Oosten. Klara trakteert dus twee weken lang op radio met een snuifje Zweden en veel Oosterse kruiden. Laat het je smaken !

Tijd en plaats van het gebeuren :

KlaraFestival 2009
Van vrijdag 28 augustus tot en met vrijdag 11 september 2009

Op verschillende locaties in Brussel

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.klarafestival.be