Ictus serveert dwarsdoorsnede van de spectrale muziek

Luc Brewaeys Een van de meest sensuele stromingen in de hedendaagse muziek is het spectralisme. Deze compositietechniek vertrekt van de interne eigenschappen van een klank – de verhouding van de boventonen – en vergroot die microscopische kwaliteiten uit tot de architectuur van een hele compositie. Ictus serveert hier een dwarsdoorsnede van spectrale muziek. Het programma vertrekt bij een van de werken waarmee de Fransman Tristan Murail de stijl lanceerde. Verder bevat het een meditatie van Jonathan Harvey (ook zeer beïnvloed door het spectralisme), die zich liet inspireren door de kruisiging op Matthias Grünewalds ‘Isenheimer altaar’. Het concert wordt bekroond met de wereldcreatie van het dubbelconcerto voor fluit, hoorn en ensemble van Luc Brewaeys, die zonder twijfel Vlaanderens meest succesvolle spectralist is.

Componist Luc Brewaeys wordt vijftig en dat moet gevierd worden. Samen met Ictus. Basis voor zijn nieuwe compostie is ‘Jocasta’, een werk voor mezzo, ensemble en elektronische klanken dat Ictus creëerde in 2003. Brewaeys ontdoet het nu van de lyrische zangpartij en maakt ruimte voor twee solisten: fluit en hoorn … alsof Oedipus zo aan zijn noodlot zou kunnen ontsnappen …

En wat is een verjaardagsfeest zonder graag geziene gasten? Brewaeys nodigt zijn spirituele vader én zijn oudere intellectuele broer uit: Jonathan Harvey en Tristan Murail. Wat ze met elkaar gemeen hebben? De onvermijdelijke maar ook sublieme catastrofe en het haast onwerkelijk transcendente. Deze paradox vertaalt zich bij Brewaeys in een precaire evenwichtsoefening tussen melodische lineariteit, versmelting van akoestische en elektronische klanken en het streven naar tonale eenheid op basis van boventoonrelaties. ‘Dubbelconcerto’ opent met een dubbelcadens voor fluit en hoorn en gaat over in elektronica en dense ensemblepartijen. Brewaeys componeerde het voor Ictus ergens tussen Vilvoorde en Montreal …

Programma :

  • Tristan Murail (1947), Ethers
  • Luc Brewaeys (1959), Dubbelconcerto voor fluit, hoorn en ensemble (wereldcreatie in opdracht van Ictus)
  • Jonathan Harvey (1939), Death of Light / Light of Death

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ictus : Brewaeys en het spectralisme
Zaterdag 9 januari 2010 om 20.00 u
(Inleiding door Maarten Beirens om 19.15 u )
Concertgebouw Brugge
’t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be
——————-
Donderdag 21 januari 2010 om 20.00 u
deSingel
– Blauwe zaal (Inleiding door Mark Delaere om 19.15 u )
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.ictus.be

Extra :
Luc Brewaeys : www.lucbrewaeys.com en www.matrix-new-music.be
Aankondiging: Luc Brewaeys 50, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 18/10/2009
Interview : Luc Brewaeys – Over goesting en zagemensen, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 1/11/2007
Luc Brewaeys, ‘Si sentiva un po’ stanco’ en ‘Les Méandres de la Mémoire‘ op Kadratuur.be
Tristan Murail : www.tristanmurail.com en www.arsmusica.be
Jonathan Harvey op www.chesternovello.com

Elders op Oorgetuige :
Domein Luc Brewaeys : muziek van een extravert theaterman, 19/12/2009
Champ d’Action brengt hulde aan Luc Brewaeys in Antwerpen, Gent en Brussel, 31/10/2009