Logos New Media : elektroakoestische muziek en andere geluidskunst

Brigid Burke, Strings Logosmedewerkers Kristof Lauwers en Yvan Vander Sanden lanceerden enige tijd terug een oproep aan binnen- en buitenlandse artiesten die bezig zijn met elektroakoestische muziek om hun werken op te sturen. Nu is de tijd rijp om de eerste selectie van deze ‘Call for Works’ te openbaren, want voor 2010 staat daar maandelijks immers een nieuwe editie van op stapel. Dit concert wordt meteen in twee delen opgesplitst: in de eerste helft krijgen we audiovisuele stukken van Bret Battey, Jen-Kuang Chang en Brigid Burke, de tweede helft wordt gereserveerd voor de jonge Griekse belofte Mecha/Orga

Logos New Media‘ is een maandelijks terugkerend thema geworden met zowel elektroakoestische muziek op het programma, alsook andere vormen van geluidskunst met digitale media, zoals bijvoorbeeld video, live-elektronika of nieuwe interfaces, al dan niet in combinatie met meer traditionele muziek. Niet dat dat bij Logos nog niet aan bod kwam, want wie de laatste maanden de tetraeder bezocht herinnert zich zeker het memorabele optreden van Lukas Ligeti (elektronische marimba) of de erg visuele performance van Hallveig Agustsdottir. Wel besteed Logos vanaf nu nog meer aandacht aan dit deel van de programmatie, en wordt dat ook duidelijk zichtbaar via het label ‘New Media’.

Mecha/Orga (pseudoniem van Yiorgis Sakellarioy) werd geboren in Athene in 1976 en studeerde ginds klassieke gitaar en ud. De laatste tijd legt hij zich vooral op fieldrecording en computergegenereerde muziek toe. Of het nu gaat om voorbijrazende treinen, zoemende frigo’s, watervallen of woestijnwinden, Mecha/Orga mixt het in real time bijeen en probeert daar de luisteraar zoveel mogelijk bij te betrekken. En dat doet hij het liefst door zijn optredens in volstrekt duister te laten plaatsvinden. Zo verduisterde hij reeds festivals in Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland en in 2004 richtte hij zijn eigen label ‘Echo Music’ op, waarop hij tot nog toe zeven releases heeft laten verschijnen. Voorts is hij geëngageerd als lid van het Centre Of Contemporary Music Research, The Hellenic Electroacoustic Music Composers Association en Ear to the Earth. Geregeld publiceert hij artikels over computergegenereerde muziek.

Bret Battey’s Lacus Temporis (2008) voor videoprojektie en vierkanaals geluid was een opdracht van de Britse Treshold Studios. Het stuk ging in première op het Hull International Film Festival en werd bekroond met een eervolle vermelding op het Abstracta Cinema Festival in Rome in 2008. Battey liet zich inspireren door beelden van de Lacus Temporis, een van de grootste kraters in het maanoppervlak. Door de rotatie van de maan wordt de oppervlaktematerie (een basaltachtig soort lava) meegestuwd en vervormd tot grillige, abstrakte patronen.

Jen-Kuang Chang zegt over haar stuk Drishti III (2008) : “‘Drishti III’, a term describing visions one experiences during meditative states, is the third installment in the series realized when taking up an artist residency at the Kimmel Harding Nelson Centor for Arts in 2008. Both computer-generated and sampled sounds are incorporated as to achieve the intended variety of sonic landscapes to match the vivid, but delicate visualisation. The sampled sounds include sonic elements contributed by fellow residents at KHN Center, including sounds captured during a poetry reading as well as wood-sanding sounds by visual artist Annette Shepherd. ”

Strings (2007) van de Australische klarinettiste, componiste en visueel kunstenaar Brigid Burke draait om de transformatie die ze een gesamplede prepared piano liet ondergaan. Het begrip ‘string’ heeft ze hierbij op heel diverse manieren geïnterpreteerd: niet alleen als de voorstelling van een trillend fysiek objekt, maar ook de ‘strings’ die bijvoorbeeld in het menselijk zenuwstelsel voorkomen, of infrastrukturele ‘strings’ als verbindingen tussen grootsteden hebben haar hierin sterk beïnvloed. Ook visueel is ze van deze clustering van snaren vertrokken om de oorspronkelijke klank letterlijk te verweven tot een enorm canvas van kleuren, timbres en teksturen. 

Programma :

  • Bret Battey, Lacus Temporis
  • Jen-Kuang Chang, Drishti III
  • Brigid Burke, Strings
  • & een volledige concerthelft Mecha/Orga

Tijd en plaats van het gebeuren :

Logos New Media I – Mecha/Orga
Woensdag 20 januari 2010 om 20.00 u

Logos Tetraëder
Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

Extra :
Mecha/Orga : www.mecha-orga.com
Brigid Burke : www.brigid.com.au