Gentse Feesten 2010 : veel meer dan een gewoon stadsfestival

Gentse Feesten 2010 Volgende zaterdag gaat de 167ste editie van de Gentse Feesten van start. Zes internationale festivals, tien gratismuziekpodia, tientallen podiumproducties en honderden grote en kleine culturele activiteiten maken van Gent tussen 17 en 26 juli 2010 opnieuw de meest bruisende cultuurstad van de Lage Landen. De Feesten groeien jaar na jaar in hun rol als cultureel volksfeest, met bijzondere aandacht voor ontdekking, experiment en creatie. Plein- en festivalorganisatoren, tientallen gezelschappen en verenigingen en de Stad Gent slaan daarbij de handen in elkaar. Van parochiezaal tot cultuurtempel, van volkshuis tot kerk: geen enkel podium blijft tijdens de Gentse Feesten onbezet. Het resultaat is opnieuw een menu om van te smullen.

Zes internationale festivals
De affiche van de Gentse Feesten 2010 wordt dit jaar gesierd door niet minder dan zes internationale festivals. Het alom bekende Gent Jazz Festival, MiramirO, Internationaal Puppetbuskersfestival en 10 days off staan ook deze editie garant voor ambiance. Nieuwkomers dit jaar in de categorie festival zijn het Jeugdcircusfestival en Boomtown. Heel verschillende culturele hoogtepunten die van de Feesten véél meer maken dan een gewoon stadsfestival.

Alles Kan
Het Alles Kan Festival, een festival voor en door jongeren, creëert en geeft plaats aan ongekend talent. Dit jongerencultuurfestival, dat opgestart werd vanuit de Jeugddienst van de Stad Gent, wordt in 2010 volledig geïntegreerd binnen Boomtown. Alles Kan is een eigenzinnig festival dat meer biedt dan muziek. Zowel talent in rock- en popmuziek als Vj’s, theatermakers, fotografie en performance komen aan bod. Elke dag is er ook doorlopend een expositie van verrassende beeldende- en videokunst.
Gedurende 5 dagen – 20 tot en met 24 juli op de Gentse Kouter – geven vele jonge bands en kunstenaars het beste van zichzelf op twee podia, in 2 beeldende kunstcontainers en een knalroze caravan.
Een unieke ervaring creëren, daar gaat het om, voor zowel publiek als artiesten. De Alles Kan Festival Crew is jong, ambitieus en vastberaden om beeld, muziek, performance, fotografie, grafische kunst, video, woord en tekst…te presenteren. Talent krijgt een kans op de Kouter.
Alles Kan.. Of toch bijna…

Vuurwerk : De Vier Jaargetijden
Op woensdag 21 juli vormt de Watersportbaan opnieuw het decor voor een prachtig en knallend vuurwerkspektakel, waarbij je kan genieten van wondermooie muziekcomposities. Voor deze gelegenheid werden vier jonge componisten aangesproken: Benjamin van Esser, Wouter Vlaeminck, Joris Blanckaert en Antoine Guenet die onder het alhorende oor van componist Frank Nuyts de muziekscore creëren waarmee de vuurwerkmeesters aan de slag gaan. De Vier Jaargetijden is een samenwerkingsverband tussen MiramirO, Huis Vangelabbeek, Hardscore vzw en Dienst Feestelijkheden van de stad Gent.

Sint-Baafsabdij concerten
De Dienst Feestelijkheden en Muziekcentrum De Bijloke Gent organiseren tijdens de Gentse Feesten vijf concerten in de middeleeuwse refter van de Sint-Baafsabdij. Deze concerten vinden plaats van zondag 18 tot en met donderdag 22 juli 2010 om 15 uur onder de titel ‘Sint-Baafsabdijconcerten’.
In de geest van het Featuring project, een project waarmee Muziekcentrum De Bijloke Gent uitzonderlijke aandacht besteedt aan musici en componisten van morgen, zullen vijf internationaal gerenommeerde solisten in dialoog treden met vijf jonge beloftevolle talenten.
Muziekcentrum De Bijloke besteedt zowel aandacht aan westerse klassieke muziek als aan niet-westerse klassieke muziek en jazz. Ook tijdens de Sint-Baafsabdijconcerten komt deze brede waaier aan muzikale stijlen aan bod. Zo staat naast klassiek repertoire ook jazz en niet-westers repertoire op het programma.

Gentse Vleugels
Ook wie van klassieke muziek houdt, komt aan zijn trekken tijdens de Gentse Feesten. In de gebouwen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) wordt voor de zevende maal – van zo 18 t.e.m. zo 25/07, telkens om 16.00 u – een reeks pianoconcerten georganiseerd onder de naam Gentse Vleugels.
De programmatie van Gentse vleugels is in handen van de bekende Gentse pianist Daan Vandewalle, de organisatie van Trefpunt. Op het programma staan zowel klassieke pianorecitals met een hedendaagse toets. De jaarlijkse compositieopdracht werd dit jaar gegeven aan pianist en componist Ward De Vleeschhouwer.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gentse Feesten 2010
Van zaterdag 17 t.e.m. maandag 26 juli 2010
Op verschillende locaties in de Gentse binnenstad

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.gentsefeesten.be