Contemplatief kamerconcert als eerbetoon aan de Poolse componist Henryk Gorecki

Henryk Gorecki In het kader van de eerste Brusselse editie van La Semaine du Son brengen Jean-Paul Dessy en het Ensemble Musiques Nouvelles in Flagey een contemplatief kamerconcert dat schommelt tussen innerlijke stilte en jubelend geluid… ‘Au son de soi / Naar het geluid van zichzelf’ is een eerbetoon aan de Poolse componist Henryk Gorecki (foto) die op 12 november 2010 overleed en wiens introspectief werk uitnodigt tot een spirituele en emotionele reis. Van dezelfde doordringende sfeer zijn ook diens werk Lerchen Musik en Caris Mere van Giya Kancheli en Amos van Jean-Paul Dessy doordrongen.

De op 12 november 2010 overleden Poolse componist Henryk Mikolaj Górecki wordt beschouwd als een muzikale solitaire zonderling, die met zijn nadrukkelijk eenvoudige muziektaal en zijn religieuze composities een groot publiek gevonden heeft. Górecki begon eerst met dodecafonische werken,maar ging al spoedig over tot het reekstechnisch organiseren van ook andere parameters, zoals ritmiek en dynamiek. Omstreeks 1965 stopte hij met het seriële componeren en begon hij het muzikale materiaal tot zo weinig mogelijk elementen te beperken.

Lerchenmusik‘ bestaat uit drie delen en is gecomponeerd in 1984/1985 voor het Warsaw Autumn Festival. Het werk begint loodzwaar als graniet: de cello en de piano beperken zich tot een handvol noten, alsof de muziek weigert te evolueren. In de tweede beweging verwerkt Gorècki onverbloemde volksmuziek. De derde beweging doet bijzonder Messiaens aan met de cello die het vogellied compromisloos verklankt. In Lerchenmusik laat Gorècki zijn revolutionaire vorm samensmelten met de aloude kracht van de natuur.

Georgiër Giya Kancheli (1935) verliet zijn vaderland in 1991 Georgië, kwam via Berlijn in Antwerpen terecht en was er een tijdlang de huiscomponist van deFilharmonie, toen nog het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen. Vrijwel alle werken van deze componist zijn eendelig en duren circa 25 minuten en alle bewegen ze zich tussen de uiterste polen van een diepzinnige, melancholieke meditatie en heftig pulserende energie. Kancheli werkt blijkbaar graag net als Schnittke met grote stilistische tegenstellingen, maar hij gaat strenger en gerichter te werk waardoor zijn composities eerder wat weg hebben van de ritualistische wereld van Pärt.  

Jean-Paul Dessy (1963) is in eerste instantie vooral bekend als cellist. Hij combineerde zijn muziekstudies aan de conservatoria van Luik en Brussel met Romaanse Filologie. Hij was de oprichter van het strijkkwartet Quatuor Quadro, dat in de periode 1988-’94 heel wat creaties bracht, onder meer Walter van Hus. Later begon Dessy zich ook als componist te profileren. Dessy zocht naar samenwerkingsmogelijkheden met andere podiumkunsten en hij heeft ook een uitgesproken voorkeur voor de combinatie van live-instrumenten met elektronische muziek. Daarvoor werkt hij samen met specialisten uit de elektronische muziekwereld, zoals Scanner, Christian Fennesz en DJ Olive. Momenteel is Dessy dirigent van o.a. het ensemble Musique Nouvelles en het Orchestre de Chambre de Wallonie, waarmee hij het integrale oeuvre voor strijkorkest van Giacinto Scelsi op cd zette.

Programma :

  • Henryk Gorecki, Lerchen Musik voor cello, clarinet en piano (1984-’85) 
  • Giya Kancheli, Caris Mere voor altviool en sopraan (1994)
  • Jean-Paul Dessy, Amos voor cello solo

Tijd en plaats van het gebeuren :

Ensemble Musiques Nouvelles : Au son de soi
Zaterdag 29 januari 2011 om 20.15 u
Flagey
– Studio 1
H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be en www.musiquesnouvelles.com

Extra :
Henryk Górecki op en.wikipedia.org, www.boosey.com en youtube
De post-modernen: Pärt, Górecki en Schnittke, Friska Frank op www.nopapers.nl
Composer Henryk-Mikolaj Górecki. A conversation with Bruce Duffie, Bruce Duffie op www.bruceduffie.com, 1994
Giya Kancheli op www.schirmer.com, nl.wikipedia.org en youtube
Jean-Paul Dessy op www.compositeurs.be

Elders op Oorgetuige :
Eerste editie van de Week van de Klank in Brussel, 15/01/2011
In Memoriam Henryk Mikolaj Górecki (1933 – 2010), 12/11/2010

Beluister alvast Giya Kancheli’s Caris Mere

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mFOxnOBWq4U&w=480&h=385]