Mark-Anthony Turnages eerste compositie voor strijkkwartet in deSingel

Mark-Anthony Turnage Het Belcea Quartet, in 1994 opgericht aan de Royal College of Music in Londen, staat nu al bijna tien jaar aan de absolute top. Hun individuele timbres mengen mooi en laten een rijk gedifferentieerd kleurenpalet toe. Ze hechten veel belang aan verfijnde articulatie zonder de grote bogen uit het oog te verliezen. Wisselingen van tempo, gevoel, dynamiek en timbre gebeuren steeds met een adembenemende precisie en complete eensgezindheid. Ook veranderingen van stijl vormen absoluut geen probleem. Zo wisselen tijdens dit concert de vroege en de late Beethoven moeiteloos af met een gloednieuwe Turnage. De Brit Mark-Anthony Turnage (foto) staat bekend om zijn jazzy stuwende ritmes en ‘spicy’ harmonieën. Het Belcea Quartet speelt de wereldcreatie van zijn kersverse kwartet ‘Twisted Blues with Twisted Ballad‘. Het wordt Turnages eerste compositie voor strijkkwartet, zijn vroeger werk voor strijkkwartet en scheidsrechterfluitjes buiten beschouwing gelaten …

De Britse componist Mark-Anthony Turnage (1960) heeft zijn reputatie gevestigd met een spraakmakende mix van hedendaags-klassiek en jazzelementen, wat onder meer het pakkende Blood on the floor heeft opgeleverd. Daarnaast getuigen zijn opera’s ‘Greek’ en ‘The silver tassie’ van een echte theatrale feeling.

Wie bij moderne Britse muziek nog steeds denkt aan het bedrieglijke pastoralisme van Britten of het onorthodoxe constructivisme van Tippett, moet dringend bijscholen. Hun modernistische klanken werden in de jaren 1970 en ’80 gecounterd door de hypercompacte en ingenieuze muziek van componisten als Brian Ferneyhough en Michael Finnissy. Toch was de zogenaamd ‘nieuw-complexe’ muziek van deze heren geen lang leven beschoren.

Aan het eind van de vonge eeuw stond met componisten als Thomas Adès, George Benjamin en Mark-Anthony Turnage in Groot-Brittannië een nieuwe generatie op, die het postmodernistische pleidooi voor een interculturele en -historische diabog nieuw leven inbliezen. De eigentijdse muziekstijl van Tumage – recent aangesteld als ‘composer in residence’ van het Chicago Symphony Orchestra – omvat dan ook niet toevallig een heel gamma aan muzikale invloeden en stilistische referenties. Daarbij gaat hij de confrontatie met pop, rock en jazz niet uit de weg. Al sinds zijn eerste composities – daterend uit de jaren 1980, het hoogtepunt van de ‘New Complexity’-beweging – incorporeerde Turnage elementen uit populaire en gevestigde musicalia en ontwikkelde hij een schriftuur die het midden houdt tussen de experimentele klanken van jazz- en rockgrootheden als Miles Davis of Prince en de neoklassieke flair van componisten als Britten, Stravinsky, Henze en Knussen. Wanneer sprake van Turnage denken we dan ook onmiddellijk aan energieke soundscapes, ritmische adrenalinestoten, wild uithalende melodieën en smerige saxklanken, zoals bijvoorbeeld in het wereldwijd bejubelde ‘Blood on the floor’, Turnages compositie voor jazz-trio en groot ensemble. Dat Turnage bovendien een begenadigd orkestrator is, met een voorliefde voor langademige muzikale structuren à la Bruckner, bewees de componist met de orkestwerken die hij schreef voor het City of Birmingham Symphony Orchestra, waarvan hij begin jaren 1990 ‘composer in association’ was. Inmiddels is Turnage – met twee opera’s, een twintigtal orkestwerken en een massa kamer- en ensemblemuziek op zijn palmares – uitgegroeid tot een van de meest opmerkelijke Britse componisten van het moment.

Programma :

  • Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet Nr 1 in F, Opus 18 Nr 1
  • Ludwig van Beethoven, Strijkkwartet Nr 16 in F, Opus 135
  • Mark-Anthony Turnage , Twisted Blues with Twisted Ballad (Belgische creatie)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Belcea Quartet : Beethoven, Turnage
Vrijdag 4 februari 2011 om 20.00 u
(inleiding door Yves Knockaert om 19.15 u )
deSingel – Blauwe zaal
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be en www.belceaquartet.com

Extra :
Mark-Anthony Turnage : www.boosey.com, www.schott-music.com en youtube
Mark-Anthony Turnage (1960 – ) : Markante jazzinvloeden, Jan de Kruijff op www.musicalifeiten.nl