Céline Frisch confronteert virginalisten met François Sarhan

François Sarhan De al even nieuwsgierige als begaafde muzikante Céline Frisch is in verschillende domeinen actief. Eén constante: haar tomeloze liefde voor het klavecimbel(repertoire). Frisch – centrale figuur van het ensemble Café Zimmermann – brengt nu een groots opgezet solorecital waarin ze de muziek van de virginalisten confronteert met de kleurrijke klanken van de hedendaagse componist François Sarhan (foto). Op het programma : werken van François Sarhan, William Byrd, Giovanni Picchi, John Bull e.a.

François Sarhan (1972) is een Franse componist van hoofdzakelijk muziektheater, kamermuziek en werken voor koor. Sarhan studeerde van 1985 tot 1993 cello bij Xavier Gagnepain aan het Conservatoire National in de Région de Boulogne-Billancourt en van 1992 tot 1994 esthetica en muziekgeschiedenis bij Brigitte François-Sappey aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs, waar hij later tevens analyse studeerde bij Alain Louvier (1996-1999) en compositie bij Guy Reibel (1996-2000).

Daarnaast nam hij deel aan de Cursus Annuel de Composition et Informatique Musicale bij het IRCAM in 1997-1998, waar hij onder anderen Brian Ferneyhough, Jonathan Harvey, Magnus Lindberg, Tristan Murail en Marco Stroppa ontmoette. Hij volgde cursussen over poëtica bij Jacques Roubaud aan de École des Hautes Études en Sciences Sociales in Parijs tussen 1997 en 2001.

Tot de prijzen die hem zijn toegekend behoren de Prix de la Ville de Bruxelles-Maïs tijdens de RADIOPHONiC klankpoëziewedstrijd in België in 2003. Zijn werk wordt over heel Europa gespeeld en het Brusselse ensemble Ictus heeft verschillende van zijn werken uitgevoerd, zoals L’Nfer, un point de détail (2006) en Telegrams from the Nose (2009). Sarhan heeft verschillende artikelen over eigentijdse muziek geschreven en publiceerde in 2002 bij Flammarion zijn muziekgeschiedenis Histoire de la Musique. In 2000 richtte hij het vocaal-instrumentale ensemble CRwTH op, gericht op multimediale projecten, waarvan hij sindsdien artistiek leider is. Tussen 1998 in 2002 doceerde hij onder meer contrapunt, harmonieleer, en de relatie tussen muziek en tekst aan het IRCAM, en sinds 1999 is hij als docent analyse, compositie en nieuwe muziek verbonden aan de Université Marc Bloch in Straatsburg.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Céline Frisch : Sir William’s Musicall Humors
Woensdag 9 februari 2011 om 20.00 u
Protestantse Kapel Brussel

Museumplein
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.celinefrisch.com

Extra :
François Sarhan : www.fsarhan.net, www.myspace.com/francoissarhan, www.composers21.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Telegrams from the Nose op het Holland Festival, 17/06/2010
L’Nfer mixt Frank Zappa & Benedictus XVI, 15/12/2008