Images Sonores laat je kennismaken met de wervelende hedendaagse muzikale creatie

Images Sonores Nieuwe plek, nieuwe data maar onveranderde identiteit voor het festival Images Sonores 2011! Voor haar 13de editie installeert het festival zich dit jaar op de oevers van de Maas in het Koninklijk Universitair Theater van Luik, van 15 tot 17 december. Tijdens drie avonden worden verschillende klankwerelden verenigd en muzikale visies van genodigde componisten met elkaar in confrontatie gebracht.

Bij de opening, op donderdag 15 december, ‘Portraits en regard’, treedt de muziek van twee uitzonderlijk vernieuwende creatievelingen in dialoog, beiden Brusselaars die lesgeven in het Conservatorium van Luik : Gilles Gobert en Jean-Marie Rens. Enerzijds valt er violiste Izumi Okubo, pianiste Nao Momitani en percussioniste Jessica Ryckewaert te ontdekken, en anderzijds is er fluitiste Pascale Simon, pianist Philippe Raskin en gitarist Hughes Kolp. De monografische CD van Jean-Marie Rens verschenen bij Cypres geeft gelegenheid tot een signeerontmoeting met de componist na afloop van het concert.

Op vrijdag 16 december nodigt ‘Piano +‘ Mark Knoop uit met zijn buitengewone repertoire: piano en sampler met het eerste volume van de ‘Popular Contexts’ van Matthew Shlomowitz; piano en electro met de creatie van een nieuw werk van de eclectische Newton Armstrong. Tenslotte, piano en opgenomen stemmen, met de cyclus ‘Voices and piano’ van Peter Ablinger, en zijn nieuwe stuk rond van stem van Jacques Brel, speciaal gerealiseerd ter gelegenheid van het festival.

Als afsluiter van deze Images Sonores zijn er op zaterdag 17 december de studenten van de compositieklassen en gemengde compositie van het Conservatorium van Luik – Catherine Seba, Gaëlle Hyernaux, Sarah Wéry, Alithéa Ripoll en Patrick Loiseleur – die tijdens een Carte blanche de werken zullen uitvoeren die het dynamisme van hun Departement van de zware Koperblazers heeft geïnspireerd en de dialoog met het Centre Henri Pousseur heeft aangewakkerd. Deze jonge klanken worden omgeven door twee werken van ‘rijpe’ persoonlijkheden, ‘Mambo Vinko’ voor trombone en electro van de Mexicaan Javier Alvarez en ‘Izo-Alpi-S’ voor viool, trombone en live electro van de Rus Igor Kefalidis, 77ste opus van de componist gebracht door Izumi Okubo en Alain Pire in het Centre Henri Pousseur tijdens laatste zomer.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Festival Images Sonores
Van donderdag 15 tot en met zaterdag 17 december 2011
Koninklijk Universitair Theater van Luik

Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.memm.be

Naar aanleiding van dit festival biedt Oorgetuige je een exclusieve audiotracks aan van Gilles Gobert : Piece pour violon et electronique

Bekijk ook Peter Ablingers “Voices and Piano”, uitgevoerd door Mark Knoop op het SPOR festival 2010

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=OS3vLn0BegE&w=500&h=305]