Vanish Beach : nieuwe productie van Hof van Eedze over heimwee en ballingschap

Vanish Beach Theatercollectief Hof van Eede, in 2011 opgericht door de zussen Ans en Louise Van den Eede en in 2014 aangedikt met Wannes Gyselinck, is dit seizoen aan hun vijfde productie toe: Vanish Beach. Hendrik Lasure (SCHNTZL) schreef een nieuwe compositie voor deze voorstelling. Verder hoot je muziek van Johannes Brahms en Arnold Schönberg.

Een uitstapje naar Venice Beach, California, 1942. Met opgestroopte broekspijpen, in stijve driedelige burgerpakken zitten ze op het strand. Wat onwennig, wat te warm, wat te Europees, scheefgezakt in hun Amerikaanse strandstoel. Grote Europese cultuurdragers op de vlucht voor het nazisme. Onder hen Thomas Mann, Alma Mahler en Arnold Schönberg – de grondlegger van de atonale muziek, zelf een grote liefhebber van Bach en Brahms. Hun gesprek over de invloed van Goethe op Wagner stokt even, terwijl ze zwijgend een Mickey Mouse-ballon gadeslaan die over het strand vliegt. Intussen worden ze verteerd door heimwee naar een land dat hen wilde vernietigen.

Vanish Beach gaat over heimwee en ballingschap, over het belang van herinneringen – al dan niet fictieve – als dat het enige nog is wat rest van je thuisland. Aboriginals die op reis zijn, gaan net voor ze aankomen onder een boom op hun hurken zitten zodat hun ziel tijd heeft om hen in te halen. Maar wat als je ziel er nooit in slaagt je lichaam bij te benen, waar dan troost te vinden?

In Vanish Beach schuurt de diepte en de zwaarte van het Europese verleden tegen de oppervlakte en de vluchtigheid van het Amerikaanse consumerism. Welke existentiële troost vonden ze, en valt er ook nu nog te vinden in dat steeds meer mythische thuisland, Europa?

Praktische info :

Hof van Eede : Vanish Beach
Donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 maart 2017 om 20.30 u
CAMPO – Gent

Meer info : www.campo.nu, www.hofvaneede.be en www.lod.be
————————–
Woensdag 22 en donderdag 23 maart 2017 om 20.30 u
Bronks – Brussel

Meer info : klarafestival.be, www.hofvaneede.be en www.lod.be
————————–
Zaterdag 25 maart 2017 om 20.30 u
KC De Werf – Brugge

Meer info : www.dewerf.be, www.hofvaneede.be en www.lod.be
————————–
Zondag 26 maart 2017 om 20.15 u
Arenbergschouwburg – Antwerpen

Meer info : www.arenbergschouwburg.be, www.hofvaneede.be en www.lod.be
————————–
Woensdag 12 april 2017 om 20.30 u
CC Westrand – Dilbeek

Meer info : www.westrand.be, www.hofvaneede.be en www.lod.be
————————–
Vrijdag 28 en zaterdag 29 april 2017 om 20.30 u
Kunstencentrum NONA – Mechelen

Meer info : nona.be, www.mechelenhoortstemmen.be, www.hofvaneede.be en www.lod.be